Zo kiest u een energieverbruiksmanager

Door een energieverbruiksmanager te kiezen, wordt energie besparen makkelijker en leuker. Er zijn echter nog al wat verbruiksmanagers op de markt. Niet alleen de manier waarop informatie wordt aangeboden verschilt, ook de prijs is nogal uiteenlopend.

Door de opkomst van deze zogeheten ‘slimme meters’ zijn er veel nieuwe apparaten die inzicht geven in het energieverbruik. Een aantal energieverbruiksmanagers toont alleen het elektriciteitsverbruik of gasverbruik. Ook is er een grote diversiteit in de tijd: per dag, per week, per maand, of op dit moment.

Verschillen
Vooral de manier waarop zo’n slimme meter het verbruik toont verschilt. Sommige energieleveranciers hebben daar een applicatie voor die op een iPhone, iPad of Androidtoestel te gebruiken is. Weer andere energieleveranciers gebruiken een schermpje aan de muur, of een website. Het grootste verschil is toch wel de prijs.

Tips
Wie een energieverbruiksmanager overweegt, doet er goed aan om te bepalen welke voor hem of haar persoonlijk geschikt is. Stel dat het doel alleen maar ‘besparen’ is: dan heeft u niet genoeg aan een optie die alleen maar het verbruik per uur aangeeft. Daarom enkele tips:

– Bedenk waar de energieverbruiksmanager voor dient in uw huishouden. Het is jammer om een duur apparaat aan te schaffen die eigenlijk niet vaak wordt gebruikt. Omgekeerd is het ook zonde als u bespaart op een energieverbruiksmanager en er later achterkomt dat het apparaat niet aan uw wensen voldoet.

– Voor energiebesparing komt weergave van gas- en elektriciteitsverbruik van pas. Even als aflezen op elk gewenst moment en inzicht in verbruik op dat moment. Periodes vergelijken, opties door streefverbruik en bespaardoelen zijn ook erg handige functies.

– Kijk welke weergave het handigst is. Sommige mensen kunnen niet met een applicatie voor op de tablet overweg. Anderen vinden een display aan de muur niet prettig kijken. Stem de aanschaf af op uw persoonlijke wensen.

– Controleer vóór aankoop of de verbruiksmanager is aan te sluiten op uw elektriciteitsmeter. Voor sommige verbruiksmanagers geldt namelijk dat deze alleen bij bepaalde energiemaatschappijen werkt.

– Wie regelmatig op de energieverbruiksmanager kijkt, krijgt een goede indruk van het daadwerkelijke verbruik. Deze kan ‘veel’, ‘normaal’ of ‘laag’ zijn. Met deze gegevens wordt vergelijken makkelijker.

Heeft u eenmaal inzicht in uw verbruik, dan is energie vergelijken de volgende stap. Daardoor kunt u vele euro’s besparen op de energierekening.