Energie besparen

Hoe kan ik energie besparen?
U kunt energie besparen door simpelweg minder te verbruiken. Enkele tips zijn het beter isoleren van de woning, het lager zetten van de thermostaat en minder vaak warm douchen. Daarnaast is ook het kiezen voor energiezuinige huishoudelijke apparaten een goede keus. Deze apparaten staan vaak langdurig aan, waardoor ze vaak veel stroom verbruiken. Ook het investeren in LED-lampen is aan te raden.

Waarom is het goed om energie te besparen?
Door energie te besparen helpt u om onder anderen CO2-uitstoot te verminderen. De energie die we in Nederland verbruiken komt namelijk voor een groot deel uit fossiele brandstoffen voort, die schadelijk zijn voor het milieu.

Welke voordelen levert mij energiebesparing op?
Door energie te besparen leeft u in een schonere omgeving. Ook financieel heeft het grote voordelen: doordat u minder verbruikt, zal de energierekening een stuk lager zijn. Daardoor houdt u geld over voor andere activiteiten.
Hoe weet ik of een energieaanbieder daadwerkelijk groen is?

Waar moet ik op letten?
Let op hoeveel energie u verbruikt door regelmatig de meterstanden te bekijken en te noteren. Door het vervangen van verslindende apparatuur met energiezuinige apparaten, zult u zien dat de meter minder snel oploopt.
Zet apparaten die u niet gebruikt uit: de televisie, de computer, et cetera.

Ook laders die in het stopcontact zitten, maar niet op een product aangesloten zijn, worden warm. Daardoor verbruiken ze vaak veel energie.

Kan ik zelf energie opwekken?
Ja, dat kan. Een manier om zelf energie op te wekken die we vaak zien in Nederland is het gebruik van zonnepanelen. Deze zijn aan te vragen bij de netbeheerder. Vaak is het zelf opwekken van energie ook financieel aantrekkelijk: de overheid trekt hier namelijk subsidie  voor uit.

Ook een warmtepomp kan een goed idee zijn. Deze maakt met behulp van een kleine hoeveelheid stroom warmte aan. Op 1kW elekticiteit kan de warmtepomp 1kW warmte produceren. Daardoor maakt een warmte pomp erg effici├źnt gebruik van de al bestaande energiebronnen.