De juiste vergelijking maken

De juiste vergelijking maken
Tijdens het vergelijken van energie, worden je een aantal vragen gesteld. Bovendien is het goed om te weten op basis van welke factoren de vergelijking op onze pagina in zijn werk gaat. Zo krijg je bijvoorbeeld te maken met een vast of variabel tarief, het gemiddelde verbruik, de looptijd, het kiezen van groene of grijze energie en het prijs/kwaliteitscijfer. Ook de grootte van het gezin is belangrijk voor het vergelijken van energieaanbieders.

Aanbieders
Op onze pagina tref je diverse energieaanbieders. Iedereen kent de grote spelers als EON, Essent, NUON en Eneco. Maar je kan ook kiezen voor een kleiner energiebedrijf zoals Energiedirect, Oxxio of Atoomstroom. In principe gaat het stroom van verschillende aanbieders over hetzelfde energienet. Je hoeft dus niet bang te zijn dat de kans op een stroomstoring groter is bij een bepaald bedrijf dan bij het andere.

Type
Aanbieders van energie bieden verschillende soorten stroom aan: groen of grijs. Groene energie wordt opgewekt uit duurzame energiebronnen die niet uit te putten zijn. Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan de zon of de wind.

Grijze stroom wordt opgewekt uit uitputbare bronnen, zoals kolen en aardolie. Het is een misverstand dat de prijs van groene stroom echt zoveel hoger is dan de prijs van grijze stroom. Sinds 2005 stimuleert de Nederlandse overheid de productie van groene stroom. Daardoor zijn de prijzen dichterbij komen te liggen.

Vast of Variabel
Wanneer je een energiecontract afsluit, kun je kiezen voor een vast of variabel tarief. Bij een vast tarief betaal je het bedrag wat op dat moment voor energie gevraagd wordt. Dit tarief wordt in het contract vermeld, en betaal je gelang de volledige looptijd van het contract.

Bij een variabel tarief hoeft dat niet. De tarieven schommelen het hele jaar door: zo kan het zijn dat je goedkoper uit bent als je een vast tarief kiest. Maar wanneer de energieprijzen dalen, betaal je dus een periode lang onnodig te veel. Het is dus goed om eens na te denken over welk soort contract je precies wilt.

Looptijd
De looptijd van een contract is belangrijk. Bij de meeste aanbieders zit je een jaar tot anderhalf jaar vast aan een contract. Alleen aanbieder Oxxio heeft een flexibel contract waarbij je tussentijds mag opzeggen.

Alle aanbieders worden beschermd. Dit houdt in dat wanneer je stiekem tussentijds overstapt, en dus eerder het contract beëindigt, je kans loopt op een boete. De boete is minimaal 50 euro, maar kan al snel oplopen tot enkele honderden euro’s. Zorg er dus voor dat je tijdig opzegt, maar niet te vroeg.

Prijs  / kwaliteit
Tot slot geven wij een prijs/kwaliteitscijfer weer. Dit cijfer komt tot stand aan de hand van eerdere beoordelingen van klanten die reeds met één van deze aanbieders zaken hebben gedaan. Aan de hand van deze reviews wordt het cijfer gekoppeld. Het cijfer is een gemiddelde. Kijk dus niet alleen naar de prijs.

Vergelijken
Nu kun je beginnen met het vergelijken van energie. De vergelijking komt tot stand op basis van een gemiddeld gezinsverbruik