De 10 gouden tips om te besparen

Door bewuster om te gaan met elektriciteit en gas kan men flink besparen op de energierekening. Bovendien helpt zuinig omgaan met energie om het klimaat te redden.

Al tientallen jaren gebruiken huishoudens minder gas. Ook het stroomverbruik lijkt al wat af te nemen, maar toch kan er altijd nog meer bespaard worden. Door de economische crisis gaat men steeds meer letten op het energieverbruik.

Stroomverslinders
De grootste stroomverslinders zijn grote platte televisies, de koelkast, de vriezer, de tv en de wasdroger. Op al deze apparaten valt makkelijk te besparen. Zo is het bijvoorbeeld een goed idee om de televisie daadwerkelijk uit te zetten, in plaats van op stand-by te laten staan.

De 10 tips:
1. Vermijd gloeilampen.
Door voor spaarlampen te kiezen, in plaats van gloeilampen, gaat het energieverbruik omlaag. Halogeenlampen zorgen voor een enorm verbruik per uur. Drie spotlichtjes kunnen bijvoorbeeld al 150 watt wegtikken, terwijl  drie spaarlampen maar 9 watt verbruiken. De kamer is net zo goed verlicht.

2. Breng tochtwering aan.
Voorkom dat koude lucht naar binnen waait door tochtwering bij deuren en ramen aan te brengen. De kachel kan dan een graadje naar beneden.

3. Bespaar 30 euro per jaar op de wasmachine
Wie een wasmachine kiest die bij het huishouden past, qua capaciteit, kan zo’n 30 euro per jaar besparen. Een energiezuinige wasmachine verbruikt namelijk 20 procent minder elektriciteit dan een oude (van boven de vijf jaar oud). Een wasmachine met energielabel A, wasresultaat A en droogresultaat A zorgt ervoor dat er minder kilowattuur verbruikt wordt.

Was daarnaast altijd met een volle trommel. Dan hoef je minder keren per dag te wassen.

4. Koppel opladers los van het stopcontact.
Opladers en adapters van telefoons en laptops verbruiken ook energie als er geen apparaat op aangesloten staat. Opladers worden warm, waardoor ze veel energie verbruiken.

5. Uit, in plaats van stand-by.
Zet elektrische apparaten daadwerkelijk uit, in plaats van op stand-by. Bijvoorbeeld de televisie. Deze verbruikt veel energie in stand-by-modus.

6. Gebruik tijdens het koken een deksel op de pannen.
Door het gebruiken van een deksel blijft de warmte binnen de pan. Daardoor hoeft het gas minder ver open te staan om het eten gaar en warm te krijgen.

7. Doe de lichten uit.
Als je je niet in een kamer bevind, doe het licht in deze kamer dan uit. Licht dat uit staat verbruikt geen energie. Ook al hangen er spaarlampen in de kamer: ‘uit’ bespaart meer!

8. Een warme trui!
Zet de thermostaat een paar graadjes lager. Een warme trui kan de taken van de centrale verwarming prima opvangen. Daardoor kun je enorm op je gasverbruik besparen.

9. Voordat je naar bed gaat: thermostaat lager zetten!

Zet een uur voordat je naar bed gaat de thermostaat alvast laag. Dan blijft de kamer nog een uurtje warm, zonder ook maar iets te verbruiken. Zo zit je er gratis warmpjes bij.

10. Was op lagere temperaturen.
Doordat wasmiddelen tegenwoordig steeds beter worden, wassen ze ook op 30 graden goed schoon. Wassen op 60 graden is  overbodig voor de netheid van kleding.

Televisiekijken en computeren
De digitale televisiekijker doet er goed aan om de decoder in de gaten te houden. Sommige kastjes kunnen op jaarbasis meer verbruiken dan een wasmachine.

Bovendien is het goed om voor een LCD- of LED-televisie te kiezen. Neem bij de keuze voor een televisie ook de diameter in ogenschouw. Een diameter die niet groter is dan een kwart van de kijkafstand, voldoet. Een groter scherm verbruikt meer energie.

Energiebeheer
Stel op de computer of televisie energiebeheer aan. Bij pauzes gaat de apparatuur dan direct in de slaap-of sluimerstand. De computer kun je verbinden aan de stekkerdoos doormiddel van een schakelaar. Je kunt dan al je apparatuur in één keer van stroom ontdoen.

Kies voor de juiste leverancier
Kies voor een energieaanbieder die bij je behoeften past. Energie vergelijken helpt je daarbij.